„Elavult” címkét kapott több filmklasszikus


Az angol Sky online tévécsatorna „outdated attitudes” (kb.: „elavult hozzáállás”) jelzéssel látott el több filmet, köztük A dzsungel könyvét (Jungle Book, 1967) az Álom luxuskivitelben-t (Breakfast at Tiffany’s, 1961), A bolygó neve: Halált (Aliens, 1986) és Az utolsó szamurájt (The Last Samurai, 2003).

Az online felületen összesen 16 film esetében, ugyanott, ahol pl. a film erőszakosságára figyelmeztetnek, megjelenik egy jelzés, amely szerint: „Ez a film elavult nyelvezetet és kulturális ábrázolásmódokat tartalmaz, amelyek ma bántóak lehetnek.”

A megjegyzés a már említett filmeken kívül felkerült az 1941-es Dumbó és az eredeti Aladdin rajzfilm, a Kincsvadászok (The Goonies, 1985) című családi kalandfilm, a Christopher Walken-féle Szerva itt, pofon ott (Balls of Fury, 2007), a Szerepcsere (Trading Places, 1983) című Eddie Murphy-vígjáték, az Arábiai Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962), A jazzénekes (The Jazz Singer, 1927), a Shirley Temple-főszereplésével készült The Littlest Rebel (1935) és a korábban is nagy port kavart Elfújta a szél (Gone With the Wind, 1939) adatlapjára is.

A Sky szóvivője a Variety kérdésére elmondta, hogy „A Sky elkötelezetten támogatja a rasszizmusellenességet és népszerűsíti a diverzitást mind a képernyőn, mind a képernyő mögött. Folyamatosan át-átnézzük a SKy csatornáin megjelenő tartalmakat, és lépünk, ahol szükséges, további információkkal látjuk el a vásárlóinkat, hogy tájékozottan dönthessenek arról, hogy milyen filmet vagy tévéműsort nézzenek.” A Sky mostanig 10 millió fonttal támogatta a rasszizmus elleni küzdelmet. A szolgáltató a cég minden szintjén növelni tervezi a feketés és egyéb kisebbségek arányát.

Mindez nem egészen egy hónappal követi az amerikai George Floyd nemzetközi felháborodást és kultúrharcot kiváltó halálát.
Kapcsolódó