Életműdíjakat ad át a magyar hangmérnökszövetség


Bár a kitüntetést 2019 őszén alapította a Magyar Hangalkotók Egyesülete (Hungarian Sound Art Society / H.S.A.S.), korábbi nevén a Magyar Hangmérnökök Társasága (Hungarian Audio Engineering Society / H.A.E.S.), az első díjátadó gálára 2021. június 19-én, azaz jövő szombaton kerül sor délelőtt 10 órai kezdetettel a Pannónia Stúdióban.

„Egyesületünk régi terve volt, hogy a hazai hangkultúra és akusztikus művészetek különböző területein kimagasló életművet maguk mögött tudó mestereinek munkásságát elismerje és a fiatal nemzedékek számára példát állítson többek között, de nem kizárólag a következő területeken: mozgókép, zene, hangművészet, akusztika és építészet, hangtechnika és stúdiótechnika” – fogalmaz az egyesület közleménye.

A Magyar Hangkultúra Mestere díjat azok a 65 év feletti alkotók, művészek, szakemberek kaphatják meg, akik a magyar hangkultúra különböző területein jelentős értékeket hoztak létre, vagy azok megalkotásában vettek részt. A díjazottak között hangmérnökök és hangmesterek, zenei rendezők és zörejművészek, stúdiómérnökök és akusztikai szakemberek foglalnak helyet – idén szám szerint 36-an. (Az alapítást követő első év kivételével évente 3–6 díjazott kerül kiválasztásra, ugyanakkor a díj első átadásakor megítélt díjak számát a H.S.A.S. nem korlátozza.) Az idei díjazottak életkora 72–86 év.

A június 19-i gála díszvendégei Borsiné Arató Éva Pro Silentio és Békésy György-díjas akusztikus, Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes Művész, Selmeczi György Kossuth-és Erkel díjas zeneszerző, karmester, műsorvezetője Till Attila lesz.

A járványügyi korlátozások miatt a helyszínen csak a díjazottak és kísérőik lehetnek jelen, de az eseményt on-line streaming formájában bárki követhet.

A Magyar Hangkultúra Mestere Díjat az egyesület az 2019. október 26-i közgyűlésén alapította; a díj elnevezését szóvédjegyként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a 231703 szám alatt lajstromozta, A Magyar Hangkultúra Mestere védjegy jogosultja a Magyar Hangalkotók Egyesülete (H.S.A.S.).
Kapcsolódó