Elhalasztották a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivált


Ázsia legnagyobb filmfesztiváljának 23. kiadását az eredeti tervek szerint június 13. és 23. között szervezték volna meg, de a koronavírus-járvány végleg keresztülhúzta a szervezők számításait.

„A COVID-19 járvány terjedése ellenére a 23. Sanghaji Nemzetközi Fimfesztivál előkészületei a filmes közösség nagylelkű támogatásának és mély elkötelezettségének köszönhetően stabilan haladhattak itthon és külföldön egyaránt. Mélységesen hálásak vagyunk mindenért, amit értünk tettetek, és bocsánatot kérünk mindent kellemetlenségért, amit a halasztás okoz – fogalmaz a fesztivál sajtóközleménye. – A 23. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál új időpontjait a lehető leghamarabb közölni fogjuk.”

Nem ez az első a nagy, ázsiai filmes események közül, amelyik kénytelen változtatni a tervein. A Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál is lemondott a hagyományos rendezvény megszervezéséről, május elején egy szűkebb, online filmválogatással helyettesítette a szokásos műsorát. A sanghaji fesztivál annak ellenére döntött így, hogy Kína fokozatosan újraindul az új koronavírus-járvány után, és a megalopolisz nem is sínylette meg annyira az elmúlt hónapokat, mint az ország több másik régiója: Sanghajban mindössze 666 fertőzést és 7 halálesetet regisztráltak. A szervezők döntése mögött az áll, hogy a kormány nagyon tart egyrészt a járvány második és harmadik hullámától, másrészt az „importált” újabb esetektől is, épp ezért a határait még mindig nem nyitotta meg.
Kapcsolódó