Elhalasztották a Szlovén Filmnapokat


Az eseményt szervező Szlovén Filmközpont a tervezett október 8–10-éhez képest hét hónappal elhalasztotta a budapesti Szlovén Filmnapokat, mivel a nyitófilm rendezője és egy meglepetésvendég nem utazhat most a fesztiválra.

Májusra tolódik az eredetileg októberre tervezett Szlovén Filmnapok, mert az esemény nyitófilmje, a Frenk vagyok című alkotás egyik rendezője, Metod Pevec és egy meglepetésvendég nem tud most Budapestre utazni. „Fontos számunkra, hogy az ötödik Szlovén Filmnapokat kellő hangsúllyal szervezhessük meg, de úgy gondoljuk, hogy a szlovén vendégek sajnálatos távolmaradása épp az ünnepélyességétől és fesztivál-jellegétől fosztaná meg az eseményt” – magyarázta a döntést Nerina T. Kocjančič, a Szlovén Filmközpont promóciós és forgalmazási vezetője.

A magyar közönség idén három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. Gregor Božič A gesztenyeerdők meséi című, költői szépségű filmje – amely az idei Szlovén Filmfesztiválon 12 díjat nyert – a második világháború után játszódik, amikor sokan kényszerültek elmenekülni az otthonukból.

Ivo Trajkov és Metod Pevec Frenk vagyok című alkotásában Frank gyűlölt apja után hatalmas összeget örököl. Miközben a gyanús vagyon eredetét kutatja, Frank megtudja, apja ki is volt valójában. Eközben konfliktusba kerül testvérével, a dúsgazdag Brane-nel, akinek felesége, Ines mindvégig Franket szerette.

Végül Damjan Kozole számos nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt Féltestvér című filmjének középpontjában is egy testvérkapcsolat és a múlt feldologázása áll.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezi meg jövő májusban.

(a szervezők közleménye)Kapcsolódó