Elhunyt Georgij Danyelija szovjet-orosz filmrendező


Életének 89. évében elhunyt Georgij Danyelija grúz származású szovjet-orosz filmrendező, a Messzi utca (Szerjózsa), a Moszkvai séta (Ja sagaju po Moszkve) és a Kin-Dza-Dza! rendezője, közölte szerdán Oroszország Filmművészeinek Szövetsége.

A Tbilisziben született és Moszkvában építész szakon végzett művész 1956-ban iratkozott be a Moszfilm filmstúdió rendezői kurzusára. Már első filmjével, a Messzi utcával elnyerte a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál nagydíját. Az orosz nyelvterületen ma is népszerű alkotásai közé tartozik a Moszkvai séta (Nyikita Mihalkovval a főszerepben), az Áfonya, a vagány (Afonya), a Mimino, az Őszi maraton (Oszjennyij marafon) vagy a Kin-Dza-Dza!. A Filmtetten Geréb Anna írt róla az Oroszországi filmtörténet II. – A némafilm után című cikkében.

Danyelija 1990-ben elnyerte a Szovjetunió népművésze címet, az akkori legmagasabb kulturális kitüntetést, és 1996-ban az Állami díjat is megkapta, 2010-ben, a 80. születésnapja alkalmából pedig A Haza Szolgálatáért érdemrend második fokozatával tüntették ki. 

A rendezőt február végén tüdőgyulladással szállították kórházba és légzésének javítása érdekében orvosai egy időre mesterséges kómába helyezték.
Tonino Guerra, aki mások mellett Michelangelo Antonioni és Federico Fellini forgatókönyvírója volt, azt mondta Danyelijáról: „Megtanítja az embert, hogy virágokkal felszórt utcán járjon”.

(MTI)
Kapcsolódó