Elhunyt Mose Mizrahi, Izrael egyetlen Oscar-díjas filmrendezője


Eltemették hétfőn Mose Mizrahit, Izrael múlt pénteken, 86 évesen elhunyt egyetlen Oscar-díjas filmrendezőjét - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

Mose Mizrahi a Franciaországban 1977-ben Romain Gary regényéből forgatott, Előttem az élet (La vie devant soi) című filmjéért kapta meg a filmszakma legrangosabb elismerését.

Ugyanezért a filmért, amelynek főszerepét Simone Signoret játszotta, abban az évben elnyerte a francia filmesek legjelentősebb kitüntetését, a César-díjat is.

Mose Mizrahinak három alkotását jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra, a győztes Előttem az élet mellett az 1972-es izraeli Róza, szeretlek (Ani Ohev Otach Rosa), valamint a Chelouche utcai ház (Ha-Bayit Berechov Chelouche) című, szintén Izraelben forgatott 1973-as alkotását.

Az izraeli rendező 1931-ben Egyiptomban született, és 1946-ban költözött özvegy édesanyjával Izrael földjére. Az ötvenes évek végén Párizsba utazott filmes karrierje érdekében, ahonnan a hetvenes évek elején hazaköltözött, hogy Izraelben alkosson.

Legsikeresebb, az Oscar-díjat is elnyerő alkotását mégis Párizsba visszatérve készítette 1977-ben, és Franciaország nevezte be a versenyre. Mizrahi élete utolsó évtizedeiben a tel-avivi egyetem filmtanszékén tanított.

(MTI)
Kapcsolódó