Elhunyt Norman Lloyd, aki még együtt forgatott Hitchcockkal és Chaplinnel


106 éves korában, Los Angeles-i otthonában meghalt Norman Lloyd amerikai színész, producer és rendező, aki játszott Orson többek közt Welles repertoárszínházában, a Mercury Theatre-ben, Hitchcockkal forgatta a Szabotőrt és Chaplinnel a Rivaldafényt.

Norman Lloyd 1937-től Orson Welles Mercury Theatre társulatának tagja volt, szerepelt a színház első előadásában, Shakespeare Julius Caesar című darabjának modern adaptációjában. Később tizenkét Broadway-előadásban játszott és kettőt rendezett is.

Első filmszerepe Welles Aranypolgárában lett volna, el is utazott a rendezővel Hollywoodba, de amikor a film költségvetését megvágták, Lloyd kiszállt a produkcióból és hazatért New Yorkba. A filmvásznon végül 1942-ben Hitchcock Szabotőr (Saboteur, 1942) című filmjében debütált, és később ő rendezte az Alfred Hitchcock bemutatja (Alfred Hitchcock Presents, 1955–1965) című tévésorozatot, amiért 1985-ben elismerésben részesült a velencei filmfesztiválon.

Már a hatvanas éveiben járt, mikor beválogatták az Egy kórház magánélete (St. Elsewhere) című tévésorozatba, és 1982-től 1988-ig a nagy sikerű széria mind a hat évadában eljátszotta a veterán, bölcs orvos szerepét. Eredetileg csak egy évadra hívták, az általa játszott orvos rákban elhunyt volna, de a történetben olyan fontos szereplő lett, és a közönség annyira megszerette, hogy a producerek végül nem engedték el. A műsor számos Emmy-díjat kapott.

Lloydot 1970-ben a The Name of the Game, és 1974-ben a Steambath című produkcióban nyújtott alakításáért Emmy-díjra jelölték.

Mozgalmas társasági életet élt Hollywoodban, barátai között volt Jean Renoir, Buster Keaton és Judd Apatow is. Apatow Kész katasztrófa (Trainwreck) című filmjében szerepelt utoljára a filmvásznon 2015-ben.

Közeli barátja, Dean Hargrove legendás tévéproducer felidézte, hogy a színész élete végéig aktív maradt, születésnapjai eseményszámba mentek.

(Variety, MTI)Kapcsolódó