Elhunyt Stan Lee, a Marvel-hősök atyja


95 éves korában elhunyt hétfőn Stan Lee, a Marvel képregények atyja, aki Steve Ditko és Jack Kirby mellett az 1960-as években kirobbantotta az esendő szuperhősök „forradalmát” és a korábban szűk réteget célzó tartalmat tömegkultúrává és dollármilliárdos szórakoztatóipar kiindulópontjává változtatta.

Az emberi arccal, összetett, realista tulajdonságokkal jellemzett új szuperhősök mindennapi problémákkal küzdöttek, miközben megvédték az emberiséget a gonosztól. Az új megközelítés először A fantasztikus négyes képregényben nyilvánult meg, ami hatalmas sikert aratott.

Lee 30 évig volt a Marvel főszerkesztője és vezető szerzője, 1972-ben köszönt le, majd kiadóvezetőként működött tovább. Az utolsó Marvel-karakterét, She-Hulkot 1980-ban mutatta be.

Később saját kiadót alapított, a POW! Entertainment több könyvet, képregényt, gyermekeknek szóló tartalmat dobott piacra. A legendás képregényszerző rendszeres résztvevője volt a képregényrajongók Los Angeles-i találkozójának, az L.A. Comic Connak, amely korábban a nevét viselte: ez volt a Stan Lee’s Comikaze Expo. Az utóbbi években cameóiról is híres lett: a jelenleg is futó Marvel Cinematic Universe-sorozat mindegyik filmjében felbukkan.

(The Wrap)Kapcsolódó