Elismert román filmesek tiltakoznak a támogatási rendszer átpolitizálása ellen


Filmrendezők, producerek, színészek, forgatókönyvírók és a román kulturális szcéna egyéb szereplői tiltakoznak a román nemzeti kulturális alap és a filmalap döntőbizttságainak megváltoztatása ellen.

A kulturális, illetve a filmes projektek állami támogatásáról döntő bizottságoknak a július 19-én efogadott, 75/2018-as sürgősségi kormányrendelet értelmében a független szakemberek mellett tagja kell legyen egy, a kulturális minisztérium által kijelölt személy is. A döntés visszavonásáért több mint háromszáz aláírás gyűlt össze.

A szenátus és a képviselőház kulturális bizottságaihoz címzett petíciót többek között a Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt nyert Radu Jude, a Berlinálén Arany Medve-díjjal kitüntetett Călin Peter Netzer, a Cannes-ban többször díjazott Corneliu Porumboiu vagy Ada Solomon producer is aláírta.

„A Nemzeti Kulturális Alap és a filmalap szakbizottságai legtöbbször három személyből állnak, így a minisztérium által kinevezett külső személy közvetlen hatással lesz az eredményre és a döntés politikai függetlenségét veszélyezteti” – olvasható a kérvényben.Kapcsolódó