Elkezdődött a Sundance Filmfesztivál, Robert Redford háttérbe vonul


Robert Redford háttérbe vonul az általa alapított Sundance Filmfesztiválon, amelyet az elmúlt 34 évben mindig ő nyitott meg sajtótájékoztatójával.

„Úgy gondolom elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor elvonulhatok egy másik helyre” – hangoztatta rövid megnyitójában csütörtökön. „Az elmúlt években hiányzott nekem az, hogy elegendő időt tölthessek a filmekkel és a filmkészítőkkel” – magyarázta döntését Redford.

A feburár 3-ig tartó amerikai független filmes fesztiválon 117 játékfilm szerepel, közülük 105-nek a világpremierjét Park Cityben tartják. A 37 alkotást felvonultató rövidfilmes válogatásban román rendező, Anca Damian kisfilmjét is vetítik.

A csütörtöki megnyitón John Cooper fesztiváligazgató és Kim Yutani, az új programigazgató elmondta, hogy a független filmek fesztiválja a mostani viszályokkal terhelt időkben jóval időszerűbb, mint valaha. Hangsúlyozták, hogy az idei programban visszatérnek a Sundance életre hívásának alapgondolatához. „A fesztivál középpontjában az alkotók támogatása áll. A fesztivál a világ minden részéből érkezett független művészek otthona, azzal a céllal, hogy kollektív alkotóközösséget hozzanak létre” – mondta Keri Putman vezérigazgató. Kim Yutani felhívta a figyelmet a résztvevők sokszínűségére: a filmek 39 százalékát nők rendezték, a rendezők 35 százaléka színes. A fesztiválon vetített alkotások közül 24 fejlesztését támogatta a Sundance Intézet finanszírozással vagy egyéb módon.

A fesztivál nyitófilmje a Bart Freundlich rendezte After The Wedding című film volt, amely a 2006-ban készült, Oscar-díjra jelölt azonos című (Esküvő után/Efter brylluppet) dán film amerikai feldolgozása Julianne Moore-ral, Michelle Williamsszel, Billy Cruduppal és Abby Quinn-nel a főszerepekben.

A dokumentumfilmek sorát Alex Gibneynek a The Inventor: Out For Blood in Silicon Valley című alkotása nyitotta meg, amely a ma már nem létező Theranos amerikai egészségtechnológiai cég alapítójáról, Elizabeth Holmesról szó. „Remélem, hogy a közönséget bevisszük a kapitalizmus pszichológiájának, a csalás pszichológiájának a mélyére” – mondta Gibney filmje bemutatója előtt.

(MTI)Kapcsolódó