Enyedi Ildikó új filmjét egymilliárd forinttal támogatja a filmalap


A feleségem történetének, Enyedi Ildikó európai koprodukcióban készülő új filmjének szavazott támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság.

A Testről és lélekről című legutóbbi rendezésével Oscar-díjra jelölt és a Berlinálén Arany Medvével kitüntetett Enyedi Ildikó új filmje Füst Milán regénye alapján készül. Az európai koprodukcióban készülő Feleségem története gyártására egymilliárd forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság.

Az Inforg-M&M Film vezetésével német, olasz és francia partnerekkel, a német-francia Arte és az olasz RAI televíziók, valamint az Eurimages 500 000 eurós támogatásával készülő film forgatása tavasszal kezdődik.

Lizzy-t, Störr kapitány feleségét a Mission: Impossible – Fantom protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol), a Spectre: A Fantom visszatér (Spectre) és a cannes-i Arany Pálmás Adéle élete (La vie d’Adèle) című filmekből ismert világsztár, Léa Seydoux francia színésznő alakítja. A kapitány szerepében Anders Baasmo Christiansen norvég színész lesz látható, akit a Borning, Kon-Tiki, A király választása (Kongens Nei) című filmekből ismerhetünk.

A Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film, Az utolsó bástya gyártásának előkészítését 156 millió forinttal támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság. Az utolsó bástya központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. Az alkotók – Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila producerek, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró és Szász János rendező – a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt.

A Filmszakmai Döntőbizottság legutóbbi határozatával három forgatókönyv végleges változatát fogadta el: Herendi Gábor Toxikoma, Császi Ádám Holtverseny és Kocsis Tibor Kubala című filmtervét. A rendhagyó sikerű Új Eldorádó és a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmeket is jegyző Kocsis Tibor új filmterve a futballtörténelem legendás és világhírű alakja, Kubala László (1927-2002) kalandos életének állít emléket.

(közlemény)Kapcsolódó