Erdélyi alkotó is esélyes a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjra


A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen rendeztékk meg a második Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt, a díjakat január 31-én, csütörtökön este 19 órakor a Pesti Vigadó nagytermében adják át.

A 2019-as év kiemelkedően fontos év a magyar operatőrök számára, hisz éppen 50 évvel ezelőtt mutatták be a Szelíd motorosok (Easy Rider) című filmet, melyet a díj egyik névadója, Kovács László, az amerikai független mozi emblematikus alakja fényképezett, amivel örökre beírta magát a modern mozi történetébe. Külön érdekesség, hogy Kovács a díj másik névadója, Zsigmond Vilmos ARRI II.C kamerájával és variójával forgatta a filmet.

A szervezők már most nyilvánosságra hozták, hogy Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár, az IMAGO elnöke volt. Ő fényképezte többek között 1962-ben, az Esős vasárnapot, valamint 1967-ben az Ezek a fiatalok és a Fiúk a térről című alkotásokat. Gyurikó László legismertebb filmjei A nagy futás (Running), a Danielle Steele’s Zoya, a Ránts fegyvert! (Draw), az Összeesküvők (Circle of Two) és a Park is Mine, Pap Ferenc pedig száz film között az 1974-es Családi tűzfészek, az 1977-ben készült Kilencedik emelet című dokumentumfilm operatőre is volt.

Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapja.

A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett idén öt kategóriában – nagyjátékfilm, televízió, dokumentum, természet és kisjátékfilm – adnak át díjakat a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri döntése alapján, hogy kik kapják a díjakat. Arról is döntenek, hogy a diák kategóriából ki érdemli az 50 000 USD értékű Sparks Kft – Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, amelyre így erdélyi alkotó, Székely Róbert is esélyes, aki Oláh-Badi Levente Eljegyzés című filmjét fényképezte.

A nevezett alkotások listája ide kattintva olvasható.

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. Az operatőri díjakat és a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

(közlemény)Kapcsolódó