Erdélyi operatőrt díjaztak a Pesti Vigadóban Erdélyi operatőrt díjaztak a Pesti Vigadóban

Erdélyi operatőrt díjaztak a Pesti Vigadóban

Tegnap este öt kategóriában osztották ki a 3. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait Budapesten. A kisjátékfilmes kategória díját a zilahi születésű Bántó Csaba nyerte el.

Bántó Csaba a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotó-film-média szakán szerzett operatőri diplomát, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen mesterizett. Azóta számos kis- és nagyjátékfilmen dolgozott, nyaranta a Filmtett Workshop visszatérő csoportvezetője. A tegnap díjazott Két csík alkalmával Dudás Balázs rendezővel dolgozott együtt;  a film vágója, Kővári Szabolcs is erdélyi származású. A 32 perces film szinopszisa szerint főszereplő Liza hiába várja párját, Gábor nem jön haza éjjel. Másnap Liza elmondja a nagy hírt, Gábor azonban nem úgy reagál, ahogyan azt a lány elképzelte. Ez akár fordulópont is lehetne kettőjük kapcsolatában. Lehet, hogy az is.

A Kelet című film operatőri munkájával Gyuricza Mátyás nyerte a diákfilmes kategória díját, az azzal járó 60 000 amerikai dollár (mintegy 17 millió forint) értékű Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomagot és a Nemzeti Filmintézet 1 millió forint értékű laborszolgáltatását.

A dokumentumfilm kategória győztese Bordás Róbert lett a Gettó Balboa című film fényképezéséért. Dokumentumfilm kategóriában különdíjat is kiadott a zsűri, melyet Fehér Zoltán érdemelt ki a Vad víz: Aqua Hungarica című film operatőri munkájáért.

Televíziós film kategóriában Tóth Zsolt nyert a Magdolna című fim fényképezéséért, nagyjátékfilm kategóriában a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőrét, M. Deák Kristófot találta a legjobbnak a zsűri. A díjak odaítéléséről Lajos Tamás producer-operatőr, Nagy András és Balázs István Balázs operatőr döntöttek.

Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla-díjban részesült. Idén először Kameraman díjat is kiadtak, amelyet Bille Lászlónak ítéltek, a szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat pedig Kovács László kapta.

Az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a The IMAGO International Tribute Award díjjal tüntette ki.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.

A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat