Erdélyi rendező filmjében tér vissza a mozivászonra Hernádi Judit


Áprilisban kezdődik az aradi születésű, Kolozsváron végzett Groşan Cristina első nagyjátékfilmjének forgatása, amelyben a marosvásárhelyi Bányai Kelemen Barna és Hernádi Judit is fontos szerepet kap, a színésznő tíz év után tér vissza a filmvászonra.

A legjobb dolgokon bőgni kell a Laookon Filmgroup gyártásában készül, a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával, a forgatás áprilisban kezdődik nagyrészt budapesti helyszíneken, írja a magyar.film.hu.

A film főszerepét a Testről és lélekről című filmből is ismert Rainer-Micsinyei Nóra játssza, aki a rendezővel közösen a film forgatókönyvét is jegyzi. A két filmes korábban az Éjszakai festés és az Átalakítás folyamatban című kisfilmben is közreműködött.

A legjobb dolgokon bőgni kell olyan harmincas nőkről mesél, akik egyszerre próbálnak megfelelni saját maguknak és a környezetüknek, miközben az életük alapvető döntéseit sem képesek meghozni. A film főszereplője a harminc éves Maja (Rainer-Micsinyei Nóra), aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő lét azonban egy éjszaka leforgása alatt a feje tetejére áll, miután Maja talál rá egy váratlanul elhunyt távoli rokon (Lőrinc Katalin) holttestére. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel, mert még az anyja (Hernádi Judit) sem ér rá segíteni. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémiáival és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe és mindent elveszíthet.

Groşan

„Mindig az érdekel, hogyan élünk, és miért pont azt az életet választjuk. Az eddigi filmjeimben is különböző korú és problémájú nők szerepeltek, ez most sincs másképp, de ebben az alkotásban a saját generációm helyzetére, döntéseire koncentrálok. Harminc évesen a szüleink már gyerekeket neveltek, mi meg a következő hétvégéig sem tudunk tervezni” – idézi a cikk Groşan Cristina rendezőt, akinek 2013-as, Vakáció a tengerparton (O vacanţă la mare) című kisfilmjét a szarajevói és a tiranai filmfesztiválon díjazták. és közel negyven fesztiválon vetítették.

Az elsőfilmes alkotókat kiemelten támogató Laokoon Filmgroup alacsony költségvetésű produkciója várhatóan 2020-ban kerül a magyarországi mozikba.

(magyar.film.hu)Kapcsolódó