Erdélyről szóló ismeretterjesztő sorozat debütál a tévében pünkösdkor


Az Erdély – Ég és föld között című négyrészes szériát a „madártávlatból” sorozatok mintájára, egy drónra szerelt, nagyfelbontású kamerával forgatták. Három évig készítették az alkotók, több mint 20 000 km-t megtéve, száznál is több legendás erdélyi helyszínt bejárva. A természeti csodák mellett a sorozat feltárja a régi mondákat, és bemutatja a táj és benne élő ember viszonyát is.

Erdély, a középkori Magyar Királyság keleti fellegvára, amely a történelem során több alkalommal védelmezte a keleti hódítókkal szemben is Európát. Mégis leginkább Drakula szülőföldjeként ismerik a világon. A vámpír főúr legendájának kultusza nem csak a világbirodalmak vezetőit, de még Hollywoodot is meghódította, köszönhetően többek között az erdélyi származású Lugosi Béla alakításának is. Nemzetközi igényű ismeretterjesztő sorozat, amely nagy részletességgel bemutatja Székelyföldet, mindezek ellenére mégsem készült a régióról. Ezt a hiányt pótolja az Erdély – Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat – áll a produkció sajtóközleményében.

A Kárpátok ölelésében évszázadok óta együtt él itt magyar, román, szász, örmény és zsidó, mindenki a legjobb tudásával és saját fortélyaival járulva hozzá Erdély múltjához, jelenéhez s jövőjéhez. „Közép-európai perspektívájú, közönségbarát sorozatot készítettünk, amelyben, csak úgy mint a hétköznapokban, megférnek egymás mellett az erdélyi népek és kultúrák. Székelyföldön mindazonáltal különösen lélekemelő volt forgatni, arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy első magyar stábként kaptunk engedélyt arra, hogy a csíksomlyói búcsún moziminőségű drónfelvételeket készítsünk” – nyilatkozta Takó Sándor, a sorozat ötletgazdája, producere, társrendezője.

„Több mint húsz éve járom Erdély útjait, régóta terveztük már, hogy Erdély szellemiségét bemutassuk a nagyközönség számára. Több éves munkának értünk a végére, de nem ülünk a babérokon, jelenleg is dolgozunk egy moziverzión, valamint a sorozat nemzetközi forgalmazásra alkalmas angol nyelvű kópiáján. Erdély világszerte ismert, mégis oly keveset tud róla az ember. Hisszük, hogy határon innen és határon túl kicsit segíthetünk Erdély népszerűsítésén” – mondta Bárány Krisztián, a sorozat forgatókönyvírója és társrendezője.

A sorozat a Médiatanács Mecenatúra Program, valamint a Magyar Művészet Akadémia támogatásával készült. Rendezője Bárány Krisztián és Takó Sándor, forgatókönyvírója Bárány Krisztián, operatőre Derzsy András és Jorgopulos Jannis, producere Takó Sándor, szakértője Nagy József, zeneszerzője Cseh István. A sorozat narrátora Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművész. 

A sorozat epizódjai a következő időpontban lesznek láthatóak a Duna Televízión:

  • I. epizód: május 21.  (péntek) 13:20
  • II. epizód: május 22. (szombat) 13:40
  • III. epizód: május 23. (vasárnap)13:25
  • IV. epizód: május 24. (hétfő) 13:20


Kapcsolódó