Észak-Koreában kivégeztek valakit, mert kalóz-CD-ket és USB-ket árult


Április 25-én Észak-Koreában nyilvánosan kivégeztek egy férfit, amiért USB-ken és CD-ken terjesztett dél-koreai filmeket, videoklippeket és egyéb tartalmakat.

A Lee nevű vonszani férfi egy helyi gazdálkodói társaság főmérnöke volt. Nagyjából 40 nappal korábban tartóztatták le, amikor a lakónegyede vezetőjének a lánya feljelentette, mert meglátta, amint titokban üzletelt a hordozókkal. „Manapság, ha elkapnak, hogy dél-koreai videókat nézel, életfogytiglanra vagy halálra ítélhetnek, úgyhogy senki sem tudja, kit végeznek ki legközelebb – magyarázta egy névtelen szemtanú az esetről hírt adó Daily NK-nak. – Hét év börtönbüntetést kaphatsz már csak azért is, hogy nem jelentesz fel valakit [amiért az dél-koreai filmeket nézett]. A teljes lakosság retteg.”

A portál úgy tudja, letartóztatása után Lee elismerte a bűneit: a dél-koreai tartalmakat hordozó pendrive-okat és CD-ket 5–12 dollárért árulta. A hatóságok most Lee vásárlóira vadásznak, miután húsz másik, hasonló „kalózt” letartóztattak, és eljárást indítottak ellenük.

Leet „antiszociális elemnek” nyilvánították és eltávolították a társadalomból. A kivégzőosztag munkáját 500 fő nézte végig, köztük voszani városvezetők, tanárok, egyetemi hallgatók. Az első sorban Lee családjának kellett helyet foglalnia. A 12 lövés után Lee felesége, fia és lánya összeesett, őket felnyalábolták és egy rácsos ablakú teherautóba tették, majd politikai fogolytáborba szállították. 
Kapcsolódó