Észt humorra lazulhatunk három magyarországi helyszínen


A 12. Észt Hét alatt öt egész estés film és két animációs válogatás látható a budapesti Művész moziban, a szegedi Megálló Közösségi Házban, valamint a debreceni MODEMben.

A filmválogatás tematikailag változatos, ám az alkotásokban közös, hogy a rendezők a legsötétebb dolgokban is találnak valami humort, ami az észtekre oly jellemző, közölték a szervezők.

A március 21-én, csütörtökön, a budapesti Művész moziban ingyenesen megtekinthető nyitófilm, Az ifjú elvtárs (Seltsimees laps) egy kislány szemszögéből mutatja be az 1950-es években Észtországot uraló szovjet diktatúra ellentmondásait és titkait.

Seltsimees laps

A gyilkos / A szűz / Az árnyék (Mehetapja / Süütu / Vari) című szkeccsfilm három női sorsot jelenít meg különböző időszakokban, felhasználva az észt folklór, a kisrealizmus, valamint a fantázia elemeit.

A Rodeo – Egy vad ország megszelídítése (Rodeo) című dokumentumfilm az első szabad észt választások körüli hisztériát idézi fel, a Megszoksz vagy megszöksz (Võta või jäta) egy váratlanul apává vált fiatal férfi szülővé érését követi nyomon, a Hétköznapi misztika (Igapäevaelu müstika) című dokumentumfilm pedig egy idős pap életének utolsó időszakát öleli fel, mely tele van kételyekkel.

Igapäevaelu müstika

Az Észt Hétről nem maradhatnak ki az animációk sem: míg a kicsiket a népszerű Mirjam-sorozat várja Debrecenben, addig a nagyok egy abszurd, fekete humorral teli rövidfilmes válogatást láthatnak Budapesten és Szegeden. Az ifjú elvtárs és Megszoksz vagy megszöksz budapesti vetítésein közönségtalálkozó lesz a filmek rendezőivel.

Az április 8-ig zajló programsorozaton az észt irodalomból, zenéből, konyhaművészetből, nyelvből és képzőművészetből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők. A részletes program a magyarországi Észt Intézet honlapján olvasható.

(közlemény)Kapcsolódó