Eurimages-támogatást kapott a Tomi, Polli és a ház szelleme


Az Eurimages Alapból idén 17 európai egészestés koprodukció részesül összesen 4 124 000 euró értékű támogatásban, ezek között van egy magyar részvételű animációs film is.

Tomi, Polli és a ház szelleme az egyetlen animációs projekt a nyertesek között. A stop-motion technikával készülő bábanimáció vezető animátora Papp Károly Kása, a forgatás hamarosan kezdődik a prágai Barrandov stúdióban. A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő alkotás rendezője a cseh Filip Pošivač, akinek ez lesz az első egészestés mozifilmje. A film magyar koproducere Osváth Gábor (Filmfabriq). A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét.

A támogatott projektek között van egy román vonatkozású is: Paul Negoescu Oameni de treabă (Men of Deeds) című román-bulgár filmje 125 000 euró Eurimages-támogatásban részesült. Főszereplője, a 30-as évei végén járó Ilie a falusi rendőrök kényelmes életét éli. Mivel nem avatkozik közbe, passzivitása cinkossá teszi egy gyilkossági ügyben. A faluban egyre nő a feszültség, ami arra sarkallja Iliét, hogy végre döntést hozzon.

Tomi, Polli és a ház szelleme

Külön érdekesség, hogy a 161. alkalommal (ezúttal egy online egyeztetés nyomán) odaítélt támogatásra pályázók 44%-a női rendező volt. Az Európa Tanács filmalapjához benyújtott pályázatok 38%-a részesül Eurimages-támogatásban, ezek harmada – összesen 1 354 000 eurónyi támogatással – rendezőnők projektje.

Az Európa Tanács filmalapja nyáron 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak. Így idén az Eurimages összesen 690 000 euróval támogatta a magyar részvétellel készülő közép-európai koprodukciókat.Kapcsolódó