Európa moziba megy! 700 filmszínházban ünnepelnek vasárnap


Európa-szerte több mint 700 filmszínház, köztük 28 magyar művészmozi csatlakozott a vasárnapi Európai Art Mozi Naphoz, melynek magyarországi programját öt díjnyertes európai koprodukció, két új magyar játékfilm és egy magyar családi animáció színesíti.

Az immár negyedszer meghirdetett Európai Art Mozi Nap célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Ezen a napon a résztvevő filmszínházak változatos filmes programokkal, többek között fesztiváldíjas különlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget – közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint kiemelték, az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett eseményhez Magyarországról az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága csatlakozott.

A magyar program vezérfonalát a filmdrámától a kortárs ifjúsági filmen, vígjátékon és bűnügyi filmen át az animációs családi filmig változatos műfajokban öt új európai film és három magyar alkotás adja, melyek többsége az országos bemutatók előtt kerül műsorra. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és országszerte 19 további art mozi ezekből válogatva alakította ki vasárnapi műsorát.

Premier előtt lesz látható a Cannes-i Filmfesztiválon Rising Star Díjjal elismert izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap (Hvítur, Hvítur Dagur); a Berlini Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját elnyert olasz bűnügyi dráma, a Ragadozók (Piranhas); a Különleges életek (Hors normes) című francia vígjáték-dráma Vincent Cassel főszereplésével; a szintén Berlinben a legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díjával elismert norvég-svéd-dán dráma, a Lótolvajok (Ut og stjæle hester), valamint Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben.

Ezen kívül műsorra kerül a Mű szerző nélkül (Werk ohne Autor), Florian Henckel von Donnersmarck új filmje a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, az ezredfordulón születettek hiteles magyar ifjúsági filmdrámájaként aposztrofált FOMO – Megosztod és uralkodsz, továbbá a legkisebbek körében népszerű Kuflik-mesekönyvsorozat alapján készült, új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik? is. A 4. Európai Art Mozi Nap részletes magyarországi programja és az egyes mozik műsora itt olvasható.

Sepsiszentgyörgy is csatlakozik

A sepsiszentgyörgyi Művész Moziban vasárnap többek között vetítik a Mi időnk (Nuestro tiempo), az Ifjúság (Youth), a Szent és a farkas (Lazzaro felice), a Mindenki tudja (Todos lo saben), a Legközelebb remélem sikerül meghalnod :), és a La Gomera című filmeket.

Az Európai Art Mozi Nap programjait összesítő oldal szerint Romániából a besztercei Dacia Kulturális Központ, Bukarestben pedig a Parasztmúzeum mozija és az Elvire Popesco mozi csatlakozik még a kezdeményzéshez.

(MTI/közlemény)Kapcsolódó