Európai Filmdíjat nyert Ágh Márton látványtervező


Az Európai Filmakadémia Nagy Dénes Természetes fény című filmjének látványtervezéséért díjazza Ágh Mártont. Az Európai Filmdíjakért 53, az európai filmtermés javából kiválasztott mozifilm alkotói versenyezhettek idén. A díjakat 26 kategóriában adják át decemberben Berlinben. Az Európai Filmakadémia korábban már nyilvánosságra hozta, hogy a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Mártát életműdíjjal tünteti ki idén.

Az Európai Filmakadémia bejelentette, hogy Ágh Mártonnak ítélte a szakmai zsűri a legjobb látványtervező díját. A több mint két évtizede színházban és filmekben egyaránt dolgozó Ágh Márton a Természetes fény című, a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódó film látványtervezéséért kapta meg a kitüntetést.

„A magyar hadsereg dicsőség nélküli útját kitartott snittekben ábrázolt, oroszosan nyomasztó, fénynélküli táj keretezi. Aki nagy csatajelenetet vár, annak csalódnia kell, a film ugyanis nem az akció által teremt feszültséget. […] A képek pedig Ágh Márton látvány- és jelmeztervező minden részletre kiterjedő figyelme által kelnek életre, és repítenek vissza az időbe. Minden ruha, lakásbelő, de még az utolsó fémkulacs is hiteles, és ez nem kis teljesítmény történelmi film esetén, sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy egy ilyen látványvilág nélkül ez a film kevesebb eséllyel indult volna Berlinben.” (Teljes kritikánk itt.)

Nagy Dénes első mozifilmjének világpremierje a Berlinálén volt, ahol a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve díjjal tüntették ki. A fiatal alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. A Természetes fényt szeptemberben mutatták be a hazai mozik – emlékeztet a Nemzeti Filmintézet ma délelőtti sajtóközleménye.
Kapcsolódó