Évfordulós erdélyi filmes műhelyekkel ünnepel a 10. Kolozsvári Magyar Filmnapok


25. évfordulóját ünnepli a Video Pontes stúdió, 50. évfordulóját a bukaresti Magyar Adás, emellett az erdélyi filmes felsőoktatási intézmények, alkotótáborok, Kolozsvárhoz köthető témák szemléje is lesz a tizedik Kolozsvári Magyar Filmnapok augusztus 18. és 23. között.

A Kolozsvári Magyar Napokkal párhuzamosan megszervezett filmnapok helyszíne a Tranzit Ház, az első vetítés vasárnap délután 17 órától kezdődik: Maksay Ágnes és Marius Tabacu 1993-as Címerek golgotája című, a romániai arisztokrácia felszámolásáról szóló kétrészes dokumentumfilmjét mutatják be a Video Pontes műhelyéből. A 25 éves filmstúdió portfóliójából Marius Tabacu 2001-es Máramaros körzet című, cipcerek, ukránok, zsidók, románok és magyarok együttéléséről szóló dokumentumfilmjét, Maksay Ágnes és Marius Tabacu Az utolsó maszek című Szilágyi Domokosról szóló 2007-es dokumentumfilmjét, és Maksay Ágnes Száműzött pályakezdők, a magyartanárok Ceaușescu-rendszer alatti kényszerkihelyezéséről készült 2008-as dokumentumfilmjét is műsorra tűzik.

A hivatalos, bográcsgulyásos-élőzenés megnyitó hétfő este héttől kezdődik, előtte öt órától a BBTE Színház és Televízió Karán készült filmekből, utána a Kolozsvári Magyar Filmnapok korábbi programjából látható válogatás.

A hat nap alatt válogatást vetítenek a Román Közszolgálati Televízió 50 éves bukaresti Magyar Adásának készült alkotásokból, a Filmtett és a Minimum Party alkotótábor terméséből, a Sapientia EMTE, Filmművészet, fotóművészet, média szakán készült munkákból, levetítik a 2018-as Kulturális Ifjúsági Filmnap (KIF) versenyfilmjeit, bemutatkozik a legfiatalabb helyi alkotóműhely, a Kolozsvár Filmműhely (KoFi) is.

Mozgóképpel és beszélgetéssel emlékeznek Földes Mária színműíróra, holokauszt-túlélőre, és a nemrég elhunyt Egyed Péter filozófusra és Horváth Andor esszéíróra, műfordítóra is.

A Kolozsvári Magyar Filmnapok teljes programja ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Kolozsvári Magyar Napok)Kapcsolódó