Ez a tíz film versenyez az Európai Parlament 2019-es Lux-díjáért


Megvan az Európai Parlament 2019-es Lux-díjára jelölt tíz film, a válogatást a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon ismertették. A jelöltek közül többet a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönsége is láthatott.

A jelöltek között szerepel a lengyel Kler (Clergy, r.: Wojciech Smarzowski), a dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült Cold Case Hammarskjöld című dokumentumfilm (r.: Mads Brügger), az észak-macedón-belga-szlovén-horvát-francia koprodukcióban készült Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija (God Exists, Her Name Is Petrunija, r. Teona Strugar Mitevska), a görög-francia-szerb Her Job (r. Nikos Labôt), az észak-macedón Honeyland (r. Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov), a francia Les Invisibles (r. Louis-Julien Petit), a brit Ray and Liz (r. Richard Billingham), a Systemsprenger (System Crasher, r. Nora Fingscheidt), az orosz-észt-francia Chelovek, kotorij udivil vsekh (The Man Who Surprised Everyone, r. Natasha Merkulova, Aleksey Chupov), a spanyol-francia El reino (The Realm, r. Rodrigo Sorogoyen).

A tíz jelölt közül három kerül majd a döntőbe, ezeket július 23-án egy római sajtótájékoztató keretében jelentik majd be. A döntős filmeket az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén feliratozzák és az összes tagországban megrendezett Lux Filmnapokon vetítik. A Lux-díj 2019-es győztesét november 27-én jelentik be.

(Film New Europe)


Címkék

Kapcsolódó