Ezek a filmek indulnak a Filmgalopp fődíjáért


Hat erdélyi dokumentumfilm indul az ötödik Filmgalopp fődíjáért és a közönségdíjért. Az alkotásokat a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle keretében több helyszínen vetítik.

A versenyfilmek a következők:

  • Gyimesek ritmusa (r.: Csapó Huba)
  • Fiam, Iulian (r.: Ugron Réka)
  • Miyu (r.: Püsök Botond)
  • Poftiți vă rog! (r.: Serestély Szilárd)
  • Rodion by G.A. (r.: Gödri Attila)
  • Tejjel kifli (r.: Miklós Nóra)

A válogatásban kalandozhatunk a gyimesi tájon, végigkövetve egy hangszer megszületését (Gyimesek ritmusa), magányos anyákat követhetünk egy elhagyatott Dobrogea-i falutól a tengerig (Fiam, Iulian), megismerhetjük Miyut, a japán balerinát, aki Budapesten, a családjától több ezer kilométerre, idegen környezetben tanulja a szakmát (Miyu), betekinthetünk a kolozsvári Mărăști-tér utcaembereinek hétköznapjaiba (Poftiți vă rog!), szerepel portréfilm a romániai elektronikus zene ma csak szűk körben ismert „atyjáról”, Rodion-Ladislau Roșcáról (Rodion by G.A.), és eltölthetünk egy félórát abban a székelyabodi házban, ahol mélyszegénységben élő családok gyermekeinek próbálják megadni szervezett körülmények között azt, amit otthon nincs esélyük megkapni (Tejjel kifli).

Az NMHH Médiatanácsának egymillió forintos fődíját odaítélő szakmai zsűri tagja Báron György filmesztéta, Lévai Balázs rendező, producer és Csuja László rendező. A fődíjat, akárcsak a versenyfilmekre leadott online szavazatok alapján, a Nobila Casa felajánlásával kiosztott 1000 RON értékű közönségdíjat a zárónapon, szombaton adjuk át.

A 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlét október 2. és 6. között szervezzük meg 14 helyszínen.Kapcsolódó