Fábri Utószezonja a Venice Classics programban


Fábri Zoltán 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilmje, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál.

A Cannes Classics-ban kapott helyet idén a Feldobott kő,  a velencei filmfesztivál restaurált alkotásokat bemutató szekciója, a Venice Classics pedig Fábri Zoltán Utószezon című filmjét választotta be a programjába. 

„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem” – nyilatkozta Fábri Zoltán a témaválasztással kapcsolatban. A Páger Antal főszereplésével készült Utószezon az egyik első film volt, amely lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét. A rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot. Az Utószezon 1976-ban már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki. A film Velence város és a Cineforum kritikusi díját nyerte el.

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el a film restaurálása. A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak. A restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A program keretében eddig közel 100 film restaurálása készült el. A tavalyi Venice Classics Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát vetítette – emlékeztet az NFI.
Kapcsolódó