Fassbinder kutatóközpont nyílik Frankfurtban


A német újfilm emblematikus rendezőjének, Rainer Werner Fassbindernek szentelt kutatóközpont nyílik Frankfurt am Main városában.

A Német Filmintézet és Filmmúzeum fiókintézménye 2019 áprilisában, Fassbinder születésének 70. évfordulója tiszteletére nyílik meg abban a városban, ahol a rendező 1974 és 1976 között a Theater am Turmban dolgozott, illetve ahol 1975-ben a Küsters mama mennybemenetele (Mutter Küsters’ Fahrt zum Himmel) és három évvel később az Amikor 13 újhold van egy évben (In einem Jahr mit 13 Monden) című filmjét forgatta.

A kutatóközpontban hozzáférést biztosítanak a teljes írott Fassbinder-hagyatékhoz, amelyet a filmintézet a Hessische Kulturstiftung, a Kulturstiftung der Länder, illetve a város támogatásával megvásárolt a berlini Rainer Werner Fassbinder Alapítványtól. Ebben 25 forgatókönyv, 97 többnyire kézzel írt jelenetsor, 31 felsnittelt jelenet, 118 kézzel írt dialóglista, 16 forgatási ütemterv és sok más filmprodukciós jegyzet és dokumentum található.

Emmellett a Rainer Werner Fassbinder Alapítvány meghatározatlan időre kölcsönzi a filmintézetnek a birtokában lévő audiovizuális archívumot, az alkotó munkájáról készült összes interjúval és dokumentumfilmmel, sőt, Fassbinder flippergépével és legendás kanapéjával együtt, így ezek is átkerülnek Frankfurtba.

A kutatóközpont Fassbinder hagyatéka mellett elérhetővé tesz más anyagokat is a német újfilmhez kapcsolódóan, a StudioCanal és a Filmverlag der Autoren forgalmazó cégek archívumát, és mintegy 120 elismert filmes hagyatékát is a német filmtörténet különböző korszakaiból.

(cineuropa.org)Kapcsolódó