Február elején érkezik a 10. Finn Filmnapok


2021. február 3. és 10. között, ezúttal online fesztivál formájában, egész Magyarország területéről elérhető lesz a Finn Filmnapok válogatása. A fesztivált idén is a FinnAgora szervezi, az online verziót a Távmozival együttműködve valósítja meg. A fesztivál egy hete alatt dokumentumfilmek, nagyjátékfilmek, valamint rövidfilmek történetei elevenednek meg a képernyőkön, és két alkalommal streamelt alkotói beszélgetéseket is követhetnek majd az érdeklődők.

A fesztivál február 3-án indul a Games People Play (Seurapeli) című vígjátékkal. Az alkotás az örök fiatalság tragédiájáról szól. Idilli tengerparti villában régi baráti társaság készül Mitzi születésnapi meglepetéspartijára egy nosztalgikus hétvége keretein belül – ahogy kamaszkorukban is tették. A jól ismert környezet és a régi rituálék visszaköszönése annyira megérintik őket, hogy teljesen megfeledkeznek felnőtt énjükről. Az egymás utáni rádöbbenések arra késztetik a csoportot, hogy új szemmel lássák a múltat – és a jövőt.

Moziban régen látott és szakmai díjakkal elhalmozott klasszikussal zárul az esemény február 10-én, hiszen az Aki Kaurismäki rendezte A múlt nélküli embert láthatják a nézők.

A fesztivál ideje alatt két online beszélgetést tartanak a szervezők. Február 5-én 14:00 órakor Jenni Toivoniemi rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek, aki a fesztivál nyitófilmjét és a Force of Habit című darab hat epizódjának egyikét is rendezte. Február 6-án 14:00 órakor Ulla Heikkilä rendező-forgatókönyvíróval beszélgetnek a február 7-én látható Eden című film készítéséről, és annak kreatív folyamatairól. A beszélgetéseken való részvétel részleteit a finnagora.hu weboldalon és a Filmnapok Facebook oldalán teszik közzé.

A filmnapok jubileumi éve nem zárul le a fesztivállal, az érdeklődők egész évben láthatnak finn filmeket. Elsőként egy dokumentumfilmet mutatnak be márciusban Alvar és Aino Aaltóról a Budapesti Építészeti Filmnapok együttműködésével. Ezen kívül tavasszal és ősszel is folytatják a finn klasszikusok bemutatását a Távmoziban, angol felirattal.
Kapcsolódó