Február végén érkezik a romániai mozikba a Colectiv-tűzvészről szóló dokumentumfilm


Alexander Nanau Colectiv című filmje megjárta Velencét, Torontót, közönségdíjat nyert a budapesti Verzión, januárban pedig a Sundance fesztivál Spotlight szekciójában mutatják be. A romániai közönség február 28-tól nézheti meg moziban a bukaresti szórakozóhely hírhedt tűzesete kapcsán folyó oknyomozást bemutató megfigyelő dokumentumfilmet.

A film a 65 halálos áldozattal járó tűzvész utáni évben követi a hatóságok és az újságírók lépéseit, bemutatva, hogy hogyan áll szemben a rendszer az emberekkel, az igazság a manipulációval, a személyes érdek a közérdekkel. A tűzvész egyik áldozatának édesapja, a Gazeta Sporturilor lap oknyomozó újságírói, a sérülteket gondozó egyik orvos, egy túlélő és Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter is szerepel a filmben. Az öt országból származó 60 stábtag 14 hónapig forgatott és további 18 hónapig vágták a filmet. A romániai Alexander Nanau Production, a luxemburgi Samsa Film és az HBO Europe gyártásában készült filmnek a rendező volt az operatőre és a vágója is, valamint Bianca Oana mellett producere is.

A Colectiv forgalmazója a Bad Unicorn. A dokumentumfilmet tavasztól az HBO és az HBO GO is elérhetővé teszi.

Alexander Nanau Berlinben tanult, a Sundance Intézet kétszeres ösztöndíjasa, Lumea văzută de Ion B. című 2010-es filmje nemzetközi Emmy-díjat nyert, a Toto și surorile lui című 2015-ös alkotását a legjobb európai dokumentumfilm díjára jelölték.

(news.ro)Kapcsolódó