Februárban rendezik a JFF Online Japán Filmfesztivált


A Japán Alapítvány Budapesti Iroda február 14. és 27. között rendezi meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. A fesztivál időtartama alatt 20 japán alkotás lesz ingyenesen elérhető Magyarország teljes területén, eredeti nyelven, magyar és angol felirattal. A kínálatban szerepel több, kritikusok által is elismert díjnyertes munka, valamint más szórakoztató filmek.

2022 februárjában olyan alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők, mint Kurosawa Akira A vihar kapujában című klasszikusa, vagy Japán egyik legígéretesebb női rendezőjének, Nishikawa Miwanak a Szabad levegőn című filmje. Utóbbi a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, és több nemzetközi felsztiváldíjat is elnyert. A cselekmény középpontjában egy börtönből szabadult jakuzatag áll, a film Saki Ryuzo Naoki-díjas szerző egyik művének adaptációja.

Az idei kínálatban megtalálható még az Edo-korban játszódó Mio szakácskönyve, a 2015-ös első mesterséges intelligencia és ember között zajló sakkmérkőzést feldolgozó Awake, valamint a mai japán nők életét bemutató Arisztokraták című dráma is. A klasszikusok mellett számos friss alkotás, anime és dokumentumfilm is megtekinthető az érdeklődők számára.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fuji Mami nagyon örül, hogy a magyar közönség megismerheti a japán alkotásokat, méghozzá magyar felirattal, továbbá reméli, hogy a filmeket látva a nézők közelebb érezhetik magukat a szigetország kultúrájához.

2 február 14. és 27. között mind a 20 alkotás a következő weboldalon lesz elérhető: https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/. A filmek minden nap, a lejátszástól számított 48 órán belül akár többször is megtekinthetőek.

Az alapítvány elsődleges célja a nemzetközi kulturális kapcsolatok kiépítése világszerte, a japán nyelv és kultúra népszerűsítése, a népek közötti kölcsönös megértés elősegítése. A Budapesti Iroda 1991-ben alapult, a több mint 20 országot érintő JFF Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében került először megrendezésre.

További részletek megtalálhatók a Japán Alapítvány honlapján.
Kapcsolódó