Fekete Ibolya kapja a 19. Filmtettfeszt életműdíját


Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapja a Sárga Csikó-díjat a 19. Filmtettfeszten. A Balázs Béla-díjas alkotó vendégtanárként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmszakos diákjainak több generációját készítette fel forgatókönyvírásból, emellett több erdélyi témájú dokumentumfilmet forgatott, például Böjte Csaba ferences szerzetesről (Utazások egy szerzetessel, 2004) és a csángók mai helyzetéről (Csángók, 2008).

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

Sárga Csikó-díj 2016

A Balázs Béla-díjas Fekete Ibolya végzettségét tekintve magyar-orosz szakos nyelv és irodalom tanár, először filmes kiadványokat szerkesztett, filmkritikákat és tanulmányokat írt, majd forgatókönyvek szerzőjeként került közelebb a filmgyártáshoz. 1989 óta készít dokumentumfilmeket, első nagyjátékfilmjét 1996-ban fejezte be. Chico című filmjével a legjobb rendező díját nyerte Karlovy Varyban 2001-ben. Legutóbbi rendezését, az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet 2016-ban a Filmtettfeszt is műsorra tűzte. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, vendégtanárként forgatókönyvírást tanít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. 

Fekete Ibolya tiszteletére a Bolse Vita című első játékfilmjét vetíti a Filmtettfeszt a kolozsvári Győzelem moziban, október 5-én, szombaton délután 3-tól. Az 1996-ban készült 97 perces filmdráma 1989 izgalmas nyarán játszódik, amikor Magyarország megnyitotta nyugati határát, s ezzel kezdetét vette az új népvándorlás a felbolydult Kelet-Európában. Sorra átvonultak az országon – Kelet és Nyugat keresztútján – a politika, a szegénység, a háború menekültjei, a kalandorok, a csempészek, a maffiák, és jött néhány fiatalember, akik új helyet kerestek maguknak a megújulni látszó világban. Különböző irányokból érkeznek: két kótyagos zenész és egy mérnök Oroszországból, két lány pedig Angliából és Amerikából. Budapesten egy Bolse vita nevű rock-kocsmában találkoznak, szerelembe esnek, járják a várost, a fiúk próbálnak talpon maradni, ki utcai zenéléssel, ki meg a KGST-piacon.

 Bolse Vita

A filmet Fekete Ibolya írta és rendezte, Jurij Fomicsov, Alexej Szerebrjakov, Igor Csernyevics, Máhr Ágnes, Helen Baxendale és Eduardo Rózsa Flores játszik benne, az operatőr Szalai András, a vágó Majoros Klára, a producer Dárday István.
Kapcsolódó