Fekete komédia, családi dráma, erotika – a TIFF leleplezte az idei versenyprogramot


A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál központi versenyében első vagy második filmjüket bemutató rendezők versenyeznek. Idén kereken egy tucatnyian vannak, mind a 12 történet provokatív és eredetien kivitelezett, 8 közülük karrierje kezdeténél tartó rendező vagy dokumentumfilmben, tévésorozatban már bizonyított alkotó első fikciós mozifilmje. A szekció minden alkotását romániai premierként vetítik.

„Mint minden évben, a verseny most is tele van meglepetésekkel, fekete komédiától és thrillertól erotikus drámáig és kísérleti filmig a legkülönbözőbb műfajokban feldolgozott, bevállalós, pengeélen táncoló történetekkel, amelyeknek a középpontjában a családdinamika áll – és minden válsághelyzet, ami ezzel együtt jár” – idézi a fesztivál sajtóközleménye Mihai Chirilov művészeti igazgatót.

Kolumbiából érkezik a TIFF-re a Tantas almas, Nicolás Rincón Gille felkavaró elsőfilmje. A sztori egy apáról szól, aki a polgárháború idején elrabolt fiainak a holttesteit próbálja visszaszerezni. A kétségbeesés filmje a lengyel versenyfilm is: a Supernovában Bartosz Kruhlik mesél dráma, thriller és apokalipszisfilm határán egy látszólag nyugodt, falusi közösségről, amelynek az életét feje tetejére állítja egy váratlan tragédia.

A belga Tim Mielants (aki a Peaky Blinders harmadik évadját rendezte) most Patrick című tragikomédiájával próbálja meghódítani a mozivásznakat – úgy tűnik, sikerrel: a nudistatelepen játszódó történet rendezői díjat nyert Karlovy Varyban. Hőse apja hirtelen halála után sodródik furcsa helyzetekbe, de szintén az apja halála okoz egzisztenciális válságot egy másik film, a Rialto főszereplőjének az életében is – utóbbi egy 19 éves hustler karjaiban talál menedéket. A filmet az ír Peter Mackie Burns rendezte; ez Burns második egészestés alkotása, a bemutatója Velencében volt.

Mi mindent lennél képes feláldozni a családodért? Ez a kérdés kínozza Idát, a dán Jeanette Nordahl Berlinalén bemutatott elsőfilmje, a Wildlife hősnőjét. A kamaszlány anyja meghal egy autóbalesetben, Ida pedig lassan rájön, hogy megmaradt rokonai illegális tevékenységekből élnek. Egy 16 éves lány a főszereplője a Babyteeth című ausztrál filmnek is (r. Shannon Murphy): a lány szülei nagyjából egyidőben tesznek két elkeserítő felfedezést: szemük fénye rákbeteg és szerelmes egy drogdealerbe. A film a velencei versenyprogramban debütált, a kamaszlányt alakító Toby Wallace pedig elnyerte a legígéretesebb ifjú tehetségnek járó Marcello Mastroianni-díjat.

A francia Zoé Wittock Jumbo című elsőfilmjében a szerelem semmilyen határt nem ismer: egy fiatal lány bizarr érzéseket kezd benne táplálni egy körhinta iránt. A film a Sundance-en ünnepelte világpremierjét, és beválogatták a Berlinale Generációk nevű szekciójába. Identitás és intimitás felfedezéséről szól a Fidelity nemzetközi címmel vetített, a házasságon belüli szex és hatalmi viszonyok témájával játszó, lélektani dráma is (r. Nigina Sayfullaeva), amely nagy port kavart ősbemutatója után Oroszországban.

Bizarr és szórakoztató fekete vígjáték lesz az A Hair Tale – ígéri a szervezők közleménye. A szürrealisták előtt tisztelgő alkotást az elismert iráni színházi rendező, Amir Homayoun Ghanizadeh jegyzi; ez az első filmes kísérlete. 

A pekingi Zheng Lu Xinyuan első rendezői munkáját, a kísérleti, szerelemről, családról, valahova tartozás érzéséről fekete-fehér képekben mesélő The Cloud in Her Room-ot is vetíti a július végén kezdődő fesztivál. A film Rotterdamban elnyerte a zsűri nagydíját.

Defunct (r. Zacharias Mavroeidis) hőse belenyugszik, hogy nem lesz belőle sikeres üzelember, és hazatér nagyapja házába. Megpróbálja életben tartani a vén háborús veterán emlékét, csakhogy az öreg egykori bajtársainak köszönhetően meglepő családi titkokra fog bukkanni. Ártatlan hazugságok hálója állít valóságos akadálypályát a Sister két főszereplője elé, a lányok nehéz körülmények közt élnek anyjukkal egy bulgár városban. Ez Svetla Tsotsorkova második filmje, az első, a Thirst szintén versenyzett már a TIFF-en.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 19. kiadását július 31. és augusztus 9. között szervezik meg Kolozsváron.
Kapcsolódó