Felgyújtották a Kyoto Animation stúdiót, harminchárom munkatárs halt meg


Legalább harminchárman meghaltak Kiotóban egy animációs stúdióban gyújtogatás miatt kitört tűzvészben csütörtökön és további harminchat embert vittek kórházba. A halálos áldozatok személyazonosságát egyelőre nem közölték, de azt megerősítették, hogy stúdió egyik sztárrendezője, Naoko Yamada jól van.

Beszámolók szerint a japán stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzben ő is megsérült, kórházba vitték. Az NHK csatorna értesülései szerint az elkövető egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: „Haljatok meg!”. A Kyoto Animation stúdió vezetője elmondta, hogy az utóbbi időben több névtelen fenyegető email is érkezett a cég postaládájába. Azt is megerősítette, hogy a gyújtogató sosem volt alkalmazottja a cégnek.

A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, a legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta.

A Kyoto Animation nevű céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs játékfilm és tévésorozat fűződik a nevéhez, például a Koe no katachi (A Silent Voice) című egészestés animáció és a Sound! Euphonium című sorozat. A stúdió munkatársainak halála hatalmas csapás a japán animációs iparnak, mondta a Reutersnek Yuichi Maeda filmkritikus.

(MTI/Cartoon Brew)Kapcsolódó