Felméri Cecília és Horvát Lili is nyert Varsóban


A Spirál a zsűri különdíját, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a FIPRESCI díját vitte el a ma esti záróünnepségen.

Ma este átadták a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál 36. kiadásának díjait: a nyertesek között két magyar film is szerepel.

A Felméri Cecília rendezte Spirál világpremierje a lengyel fővárosban volt. A fesztivál első és második filmeket bemutató versenyprogramjának három tagú zsűrije – a lengyel Małgorzata Imielska, a román Dan Chişu és az ukrán-lengyel Timur Jascsenko – három díj sorsáról döntött. A magyar-román koprodukcióban készült lélektani krimi elnyerte a testület egyik különdíját (a másik különdíjas Bogdan Theodor Olteanu Mia își ratează răzbunarea / Mia Misses Her Revenge című filmje, a kategória fődíjasa pedig az ukrán Taras Dron Blindfold című drámája lett).

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus filmdrámája a nemzetközi újságírószövetség zsűrijét hódította meg. A szintén három tagú (Evrim Kaya– Törökország, Andrzej Fogler – Lengyelország, Cătălin Olaru – Románia) zsűri a legjobb kelet-európai pályakezdő alkotásként értékelte a Felkészülést. 

A fesztivál központi versenyprogramjának fődíjasa a 18 Kilohertz című kazah film lett (r. Farkhat Sharipov), a legjobb rendezőnek járó díjat Martin Šulík vitte el a Muž se zaječíma ušima (The Man with Hare Ears) című cseh-szlovák koprodukcióval, a zsűri különdíjasát pedig két színész, Bogdan Farkas és Dragoș Dumitru kapta a Neidentificat (Unidentified) című Bogan George Apetri-film Romániából.Kapcsolódó