Fésős András apa-fia drámát forgat


A Kelj fel és járj egy tűzoltó és fia kapcsolatáról szól. Jelenleg a casting zajlik, a forgatás 2022 elején kezdődhet, a bemutatót az év végére tervezik.

A Kelj fel és járj főhőse egy karizmatikus, ötvenes tűzoltó, Félix, aki naponta hoz a hidakról kétségbeesett embereket, öngyilkosjelölteket, vallásos megszállottsággal, bármi áron. Félix bevett szokása, hogy utánajár megmenekítettjeinek, hogy erősítse az életbe vetett hitüket. A város őrangyalaként tisztelik. Mentéseire nagy szükség van, mert egyre többen akarnak véget vetni életüknek a hitetlen nagyvárosban, ahol mintha egy járvány terjedne, a gyakori esőzések miatt lakások áznak be, egyre gyakrabban tör fel a víz a csatornákból. Félix harcban áll egyetlen fiával, aki őt okolja anyja haláláért és lázad ellene. Egy különös találkozás mindent megváltoztat Félix életében.

A forgatása jövő év elején indul, az operatőr Szatmári Péter, a látványtervező Hujber Balázs, a producer Hutlassa Barnabás. A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 450 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a produkciónak. 

Fésős András rendező, forgatókönyvíró a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, Az eltűnt mozi (1993) című vizsgafilmjét Diák Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, első játékfilmje, az ifjú Szabó Győző főszereplésével készült Balra a nap nyugszik (2000) itthon és a nemzetközi filmfesztiválokon is szép sikereket ért el. Fésős azóta rövid- és dokumentumfilm rendezései mellett sorozatokat és színházi produkciókat is rendezett, a Kelj fel és járj című forgatókönyvét a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói versenyen is díjazták – emlékeztet az NFI közleménye.

 

 
Kapcsolódó