Film készül a melanómáról


Az Apajegy című film a Fekete pont – Nem szégyen, csak folt nevű, iskolai oktatóprogram része. A kampányt két melanóma-alapítvány indítja, egy fiatal filmrendezővel és egy televíziós műsorvezetővel társulva.

A melanóma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú elváltozása. Ez az egyik legritkább és legveszélyesebb ráktípus Magyarországon: évente kb. 2000 új melanómás esetet regisztrálnak, a 30 éves korosztályban a rákos megbetegedések között pedig ez a vezető halálok.

Az iskolai foglalkozássorozatot a STOP Melanoma Alapítvány és a Magyar Melanoma Alapítvány kezdeményezte, és melléjük állt két érintett: Benkó Tamás filmrendező, illetve Mádai Vivien műsorvezető.

A Benkó Tamás rendezésében készülő Apajegy egy apa-lánya kapcsolat válságát mutatja be: a bőrrákos kislány szégyenérzete miatt elzárkózik apja elől. Az apát Orbán Levente, a kislányt Varga Luca alakítja. A forgatókönyvet Békés Bálint írta, kiindulópontjaként Benkó Tamás saját tapasztalatai szolgáltak. Az SzFE-n 2016-ban, Gothár Péter osztályában végzett fiatal rendezőt 2017-ben diagnosztizálták melanómával, és hosszú ideig nem tudott beszélni a betegségéről; gyógyulási folyamatának egyik legfontosabb lépése az volt, amikor felismerte, ha nem beszéli ki magából érzéseit, felemészti a szorongása. A film forgatókönyve a másfél évig tartó kezeléssorozat során született meg – számol be a háttértörténetről a projekt adjukössze.hu-oldala. Az oktatóelőadások sorozata és a film költségvetése ugyanis részben közösségi finanszírozásból kell, hogy összeálljon: hiányzik még belőle 700 000 forint. A gyűjtéshez a fenti linken lehet adományokkal hozzájárulni.Kapcsolódó