Film készül a Rubik-kockáról


A vezércsel (The Queen's Gambit) című tévésorozat sikere után újabb, klasszikus logikai játékról szóló film kerülhet gyártásba Hollywoodban, s a témának ezúttal magyar vonatkozása is van. A Rubik Ernő világhírű bűvös kockájáról szóló mozifilm egy neves indiai producer bábáskodása alatt készül.

Az Ashok Amritraj vezette Hyde Park Entertainment Group és az Endeavor Content fogott össze, hogy a világszerte best-seller kockáról szóló projektet megvalósítsa, ugyanakkor televíziós vetélkedő formájában is adaptálni akarják a Rubik-féle játékszert – adta hírül a Variety.

A filmről és a vetélkedőről egyelőre nem sok részletet árultak el, csak a producerek nevei nyilvánosak. Az ötletgazda Amritraj viszont elmondta a lapnak, hogy „személyes és nosztalgikus kapcsolat” fűzi a Rubik-kockához még Indiában töltött gyerekkorából eredően, és kihívásnak érzi, hogy „megalkosson egy csodálatos és összetett Rubik-univerzumot”. Az endeavorös koproducer maga is kifejtette, hogy a Rubik-kockát „ikonikus és családbarát brand”-ként fogja fel, ami alkalmassá teszi a filmes és a televíziós adaptációra egyaránt, illetve a nemzetközi forgalmazásra.

Rubik Ernő szobrász, építész, formatervező az 1970-es években, egyetemi hallgatói számára, fából készítette el az azóta világhírű játékszerré vált kocka prototípusát. A kocka tetszett a diákoknak, Rubik pedig ráérzett, hogy a kocka viszonylag egyszerűen előállítható lenne, és felkelthetné a szélesebb közönség érdeklődését is. Hosszas keresés után sikerült találnia egy sakkfigurákat előállító kis céget, amely elkezdte műanyagból gyártani a találmányt, amely 1977-ben került kereskedelmi forgalmazásba Bűvoskocka néven. Alig két évbe telt, míg az amerikai Ideal Toys is felfigyelt a kockára, újratervezte, majd 1980-ban a nemzetközi közönség elé tárta Rubik Ernő találmányát, vagyis a prototípus elkészülése és a tömeges gyártás, illetve a nemzetközi forgalmazás között mindössze hat év telt el. Napjainkig több mint 450 millió Rubik-kockát adtak el, és legalább 50 millió hamisítvány készült belőle – ez a világ legkelendőbb játéka. Számos honlap és nagyjából 50 könyv fejtegeti, hogy hogyan lehet megoldani a Rubik-kocka rejtélyét; amatőr és profi speedcuberek 2018 óta világbajnokságon mérhetik össze gyorsaságukat és ügyességüket Bostonban.Kapcsolódó