Film készül Karinthyról és írótársairól


Frici és Aranka címmel forog történelmi film Karinthy Frigyesről, írótársairól és szerelmeikről, általuk pedig a magyar irodalom egyik legendás korszakáról. 

A tévéfilm forgatása múlt héten kezdődött. A sztori a 20. század elejének Budapestjén játszódik, az irodalmi kávéházak létrejöttébe és működésébe enged bepillantani. Felelevenedik a New York Kávéház és a Hadik: „Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával.” (Karinthy Márton)

A történet hőseit mindannyian ismerjük az irodalomból: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon a filmben, a fókuszba az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek. 

Tóth Tamás: Frici és Aranka

A Juhász Anna irodalmár – a film kreatív producere – ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A gyártó a Csáky Attila vezette Sanzonfilm Stúdió, együttműködő partner a Karinthy Színház és a Magyar Teátrumi Társaság.

A film egy a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósuló, filmesek és színházak közötti együttműködést szorosabbra vonó 16 alkotás közül. A Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából összesen egymilliárd forinttal támogatott és az NFI saját támogatási keretéből kiegészített projektben hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház vesz részt.
Kapcsolódó