Filmeseknek segít jó történetekre találni a májusi New Era Pitch


Dokumentumfilmeseknek segítene történetekre bukkanni, civil szervezeteknek pedig nyilvánossághoz jutni a New Era Pitch fórum, amelyet május 24-én a budapesti Cseh Centrumban szervez meg a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány.

Hiába úttörők és hasznosak a civil kezdeményezések, eredményeik legtöbbször nem kapnak médianyilvá-nosságot. Ezen változtatna a New Era – New Adventure kezdeményezés, amely a visegrádi országok civil szer-vezeteit és filmes szakembereit kapcsolná össze, derül ki a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány közleményéből.

A projekt vizuális kommunikációs workshopokkal indult Budapesten, Trnavában, Prágában és Varsóban, ahol a civil szervezetek lehetőséget kaptak arra, hogy filmes szakemberektől vizuális kommunikációs technikákat sajátítsanak el, és gyakorlatot szerezzenek online kommunikációban. A képzés segítséget nyújtott a szervezeteknek abban, hogy tevékenységüket, céljaikat újszerűen, figyelemfelhívó módon mutassák be a társadalomnak.

A májusi New Era Pitch fórumon az a nyolc civil szervezet – két-két magyar, szlovák, cseh és lengyel csapat – mutatkozik be, amelyek munkáit a legkiemelkedőbbnek találták a szervezők a képzés során. Ezek a következők: InDaHouse (HU), Meseszó Egyesület (HU), Cseh Ornitológiai Társaság (CZ), IQ Roma Service (CZ), Méhek földje (SK), Nepočujúce dieťa (SK), Stowarzyszenie Big Picture (PL), Centrum Rozwoju NoDrama (PL). Tevékenységüket – amelyek népszerűsítéséhez támogatókat keresnek – a képzéseken elsajátított technikákkal mutatják be egyperces videókkal és prezentációkkal.

Az esemény célja, hogy a bemutatkozó civil kezdeményezések megtalálják azokat a partnereket – médiaszak-embereket, alkotókat -, akik történeteiket tovább mesélik, és hiteles, valós társadalmi haszonnal bíró filmeket hoznak létre. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy számos, civil munka során felgyűlt történet „hever az utcán”, és a New Era Pitch fórum egyfajta ötletbörzeként szolgálhat a filmesek részére.

A Visegrad Fund támogatásával május 24-én, pénteken, a budapesti Centrumban megszervezett fórumra dokumentumfilmkészítőket, médiaügynökségeket, szponzorokat és a sajtó képviselőit várják, akik anyagiakkal, tanácsadással, vagy a történetek tovább mesélésével segíteni tudják a civil szervezeteket. A projektet a Good Pitch inspirálta, amit a Doc Society jegyez világszerte.Kapcsolódó