Filmtett-alkotótáborban készült film esélyes a Dargay Attila-díjra


Hat 30 évnél fiatalabb magyar női alkotót jelöltek a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében odaítélt Dargay Attila-díjra.

A Dargay Attila animációs rendezőről elnevezett díjat és a vele járó 1 millió forintos díjat a magyar animáció ifjú tehetségének ítéli oda a háromtagú zsűri: Henrik Irén, Dargay Attila özvegye és alkotótársa, Fülöp József, a MOME rektora, valamint M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A pénzjutalmat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlotta fel.

A május végén lezárult pályázatra jelentkezők közül 2018-ban is hat alkotó jutott a döntőbe: a filmjeivel többször a Berlinálén debütáló Bucsi Réka, a Computer School mozgókép- és animáció készítő szak végzettje, Ember Barbara, a MOME animáció alapszakán végzett Molnár Eszter, a MOME animáció mesterszakán végzett Varga Tímea Laura, a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts filmes képzésére frissen felvételt nyert Xeu You You és a bábszínészként dolgozó Szucher Ágnes, aki első rövidfilmjét, a Tudod, mitől félek? című dokuanimációt a Filmtett évente megrendezett nyári táborában készítette.

A díjátadó a Jameson CineFest záróünnepségén, szeptember 22-én lesz.

Krzysztof Zanussi lesz a CineFest játékfilmes zsűrijének elnöke

A szeptember 14. és 23. között megrendezett miskolci filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke az európai film egyik legfontosabb alakjaként számon tartott Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező lesz, írja az MTI.

A CineFest három filmje levetítésével (Védőszínek/Barwy ochronne, A nyugodt Nap éve/Rok spokojnego slonca, Konstans/Constans), továbbá mesterkurzussal és életműdíjjal tiszteleg Krzysztof Zanussi előtt.

Krzysztof Zanussi

A játékfilmes zsűri tagjai Kerekes Vica szlovákiai születésű színésznő, Christina Fon kanadai producer, Stevie Salas amerikai indián származású filmes és televíziós producer, Raymond Walravens, a World Cinema Amsterdam fesztivál alapító elnöke és kurátora, Bernhard Wenger osztrák filmrendező, producer, Damián Vondrasek cseh filmrendező, valamint Dudás Balázs, a tavalyi CineNewWave fődíjasa lesz.Kapcsolódó