Filmtett produkció is versenyez a varsói filmfesztiválon


A Filmtett Workshopon készült Párnaarc című élőszereplős film és a Helix című animáció is szerepel az október 12. és 21. között megszervezett Varsó Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában.

A rövidfilmes versenyszekcióban két magyar produkció mutatkozik be, emellett különvetítésen szerepel Bucsi Réka Solar Walk című animációja, az 1-2 Competition szekcióban versenyez Ujj Mészáros Károly legújabb alkotása, a Free Spirit Competition szekcióban pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő és a Lajkó – cigány az űrben indul.

A 11 és fél perces Párnaarc Vácz Péter első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak.

A Párnaarc premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért. Ezután a Pázmány filmfesztiválon és a Hét Domb filmfesztiválon is díjazták.

Párnaarc

A film a tíznapos erdélyi Filmtett Workshopon készült. Vácz Péter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett 2013-ban, vizsgafilmje, a Nyuszi és Őz című animáció több mint 125 nemzetközi díjat nyert. A Párnaarc producere Zágoni Bálint, operatőre F. Tóth Márton, a főszerepeket pedig Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják.

A varsói rövidfilmes versenyprogramban szintén induló Helix című animáció Papp Károly Kása rendező és animátor egyedi, stop motion technikával készített filmje az emberi kapcsolatok dinamikájáról. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették.

A mintegy öt és fél perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült, producere Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán, operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit. A film a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, majd többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként dolgozott, jelenleg a MOME vendégoktatója. Olyan munkákban is közreműködött, mint a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas című lengyel, norvég, brit, mexikói koprodukcióban készült animáció.

(MTI)Kapcsolódó