Filmtörténeti ritkaságok az SzFE online filmfesztiválján


100 + 1 diplomafilmet, viszonylag friss és évtizedekkel ezelőtt készült alkotást lehet megnézni ma és holnap az SzFEst Online Vizsgafilm Fesztiválon. A filmek ingyenesen elérhetők a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo-csatornáján.

„Célunk, hogy régi és új alkotásokat együtt, egymás mellett mutassunk be, ezzel illusztrálva a gazdag hagyományt és művészi folytonosságot, amely az intézmény filmes képzését jellemzi” – fogalmaz az esemény Facebook-oldalán.

A filmtörténeti ritkaságokat is szép számban felvonultató válogatás legrégebbi darabja 1955-ben készült: Gaál István és Szabó Lőrinc Ötven című, 9 perces rövidfilmje. Négy év múlva Gyöngyössy Imre diplomázott az 1956 novemberrel, 1961-ben pedig Schiffer Pál a Színes kavicsokkal. A vizsgafilmek rendezői között a magyar film olyan mesterei szerepelnek, mint Sándor Pál, Szomjas György, Maár Gyula, Jeles András vagy Bódy Gábor, de a nagy öregek zsengéi mellett megnézhetők a 70-es, 80-as években végzett Xantus János, Tarr Béla, Enyedi Ildikó, Kamondy Zoltán, Szász János, Janisch Attila korai munkái is. A magyar filmtörténetet szépen áttekintő lista a legendás Simó-osztály vizsgafilmjeivel, majd a 2000 után végzettekkel folytatódik. A lista külön érdekessége, hogy a frissebb diplomafilmek alkotói – köztük több erdélyi származású filmes (Szőcs Petra, Visky Ábel, Püsök Botond, Oláh-Badi Levente) is – már az előbbiek diákjaként végzett az egyetemen.

A válogatás magába foglalja azt a négy rövidfilmet, amely bekerült a diák-Oscar-díjak döntőjébe – Egyszer volt, hol nem volt (r. Böszörményi Zsuzsa, 1991), Földiek (r. Freund Ádám, 2017), Szép alak (r. Kiss Hajni, 2016), Ostrom (r. Kovács István, 2018) –, és amelyek közül kettő (a legelső és a legutóbbi) el is nyerte a díjat.

A 48 órán át megnézhető, 100 tételes listához bónuszként kapcsolódik Iványi Marcell Szél című filmje: az 1996-ban elkészült egysnittes remekmű Arany Pálma díjat nyert a Cannes-i Fesztiválon.

A filmek megtekinthetők az SzFE Vimeo-csatornáján: https://vimeo.com/showcase/szfest2020

 Kapcsolódó