First Cut: bemutatják a kolozsvári Sapientia éves termését


Csütörtökön 17 órától a harmadik First Cut keretében mutatkoznak be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszékének hallgatói. A frissen elkészült filmek mellett fotókiállításokat, illetve álló- és mozgóképes installációkat is megtekinthetnek az érdeklődők.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán már több mint tizenöt éve működik magyar nyelvű filmművészet, fotóművészet, média alapképzés, melynek éppen az idén, bizalmi besorolással erősítette meg újabb öt esztendőre akkreditációját az országos szakhatóság (ARACIS).

Az alapképzéshez 2015 óta filmtudomány mesterképzés is társul, a két szak hallgatóinak bemutatkozója az esemény: az ő alkotásaikat gyűjti egybe a First Cut, derül ki az egyetem közleményéből.

Az előző évekhez hasonlóan a program különböző elemekből épül fel, és több helyszínen zajlik. A Hunyadi Mátyás díszterem előterében egy fotókiállítás kap helyet, a díszteremben a frissen készült vizsga- és diplomafilmek vetítésére kerül majd sor. A földalatti filmstúdióba lépve a különböző installációk között találhatják magukat az érdeklődők, ennek előterében pedig hangosképek által mesélnek el történeteket a hallgatók.

Idén a kar egy Lengyelországból érkező diákja is szerepet vállalt az eseményben, ő egy videóinstallációval kalauzolja más világba a résztvevőket a kar épületének Tordai útra néző helyiségében (a korábbi könyvüzletben).

(közlemény)Kapcsolódó