Floridában nyert az Örök tél Floridában nyert az Örök tél

Floridában nyert az Örök tél

A legjobb filmdrámának járó díjat nyerte a floridai Fort Lauderdale Nemzetközi Filmfesztiválon az Örök tél. Az Egyesült Államok egyik legfontosabb regionális filmfesztiválját november 2-18. között harmincharmadik alkalommal szervezték meg.

Szász Attila történelmi drámája a GULÁG-GUPVI Emlékév támogatásával a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak állít eméket. Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket „egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak.

Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja neki, hogyan lehet a poklot túlélni. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

Az alkotás korábban díjat nyert többek között St. Louisban, Indianapolisban és Los Angelesben, megkapta a legjobb európai tévéfilmnek járó Prix Europa-díjat, az A-kategóriás Montreáli Filmfesztiválon pedig a legjobb rendezés díját is.

(24.hu)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat