Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában


Szász Attila filmje elnyerte az Azeméis Filmfesztivál fődíját. Az Oliveira de Azeméis városában szervezett seregszemle az öt legnagyobb portugál fesztivál – a Fantasporto, az IndieLisboa, az LEFFEST, az Avanca és a DocLisboa – korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel.

Az Örök tél a tavalyi avancai filmfesztiválon a fődíj mellett a legjobb operatőr, a legjobb színésznő díját és a Don Quijote-díjat is elnyerte, ennek köszönhetően szerepelt Azeméis seregszemlén, ahol most fődíjat kapott – közölte a Nemzeti Filmintézet.

Szász Attila filmje a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült és a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel Csányi Sándor és Gera Marina főszereplésével. A történelmi dráma a második világháború végén málenkij robotra elhurcolt több százezer magyar áldozatnak állít emléket.

A 2018-ban bemutatott alkotás az elmúlt hónapokban 35 elismerésben részesült világszerte. Forgatókönyvírója Köbli Norbert, operatőre Nagy András volt. Gera Marinát a filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) tavaly Nemzetközi Emmy-díjjal tüntette ki.Kapcsolódó