Fődíjat nyert a Legjobb tudomásom szerint Temesváron


A Lőrincz Nándor-Nagy Bálint alkotópáros vette át a fődíjat tegnap este a Temesvári Közép-európai Filmfesztiválon.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készült elsőfilm főszerepeit Hámori Gabriella és a marosvásárhelyi Bodolai Balázs alakítja. A Lőrincz Nándor és Nagy Bálint rendezte párkapcsolati dráma világpremierje Észak-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján, a Tallinn Black Nightson volt, azóta számos filmfesztivál hívta meg programjába, köztük a sanghaji seregszemle is.

A Legjobb tudomásom szerint egy fiatal házaspárról szól. A feleséget egy éjszaka nemi erőszak éri. Az ellentmondásos tanúvallomások miatt és a bizonyítékok híján a rendőrség nem tud igazságot tenni az ügyben. A férj először felesége mellé áll, támogatja, személyesen próbál meg utánajárni, hogy pontosan mi is történt azon az éjszakán, később azonban az eset feldolgozása próbára teszi a kapcsolatukat. A pár különösen nehéz helyzetbe kerül, mert épp egy örökbefogadás finisében történik mindez, és a történtek befolyásolják a döntés kimenetelét.

A legjobb forgatókönyv díját Ilja Zofin, a Perzsa nyelvleckék (Persian Lessons, r. Vadim Perelman) kapta, a rendezői díj a német-osztrák koprodukció Gipsy Queent jegyző Hüseyin Tabaké lett. A fesztivál Radu Gabrea filmrendezőről elnevezett diákfilmes díjával Andrei Olănescu Szarvasvadászat (Vânătoarea de cerbi) című filmjét tüntették ki.

A közép-európai filmek fesztiváljának első kiadását szeptember 1. és 5. között szervezték meg Temesváron.Kapcsolódó