Fokozatosan nyílik újra a százöt éves kolozsvári Művész mozi


Kiállításokkal, vetítésekkel, kerekasztal-beszélgetéssel hoznák vissza a kolozsvári köztudatba a 2012. óta zárva tartó Művész mozit a tulajdonosok. Egyelőre csak az előcsarnok látogatható, a moziteremben még zajlanak a felújítási munkálatok.

Az 1913. október 30-án Egyetem-mozgó néven megnyílt filmszínházat 1915-től a második világháborúig Janovics Jenő bérelte. 1915. március 20-án itt mutatták be Kertész Mihály filmjét, a Kolozsváron készült A toloncot. A mozit 2010-ben kapta vissza az építtető Sebestyén család, a cél pedig az, hogy visszakapja eredeti funkcióját, ezt célozza a két éve elindított Re:Arta projekt.

A 105 éves kerek évforduló tiszteletére ősz folyamán több rendezvényt szerveztek, a Galériák Éjszakáján például egy estére látogathatóvá vált a mozi előcsarnoka, szerda este pedig megnyílt a White Cuib galériában a filmszínház történetét bemutató, október 19-ig látogatható kiállítás.

Művész mozi

A mozinak nem volt archívuma, történetét régi újságcikkekből és az oral history módszerével próbálták feltárni. Az épületben néhány feliraton és régi széken kívül semmit sem találtak, mondta el Monica Sebestyén társtulajdonos. Megőrizték viszont az analóg vetítőt, ez most is működőképes, és majd lehet is használni régi vagy kísérleti filmek vetítésére, tette hozzá.

A továbbiakban design-kiállítást, vetítéseket és a romániai régi mozitermek újranyitásáról szóló kerekasztal-beszélgetést is szerveznek majd az előcsarnokban, ismertette a terveket a tulajdonos. Mint mondta, reméli, hogy 2019-ben a szinte 200 férőhelyes moziterem is újra működni fog. A Művész mozi megőrizné korábbi arculatát, európai és független filmeket, dokumentumfilmeket vetítene, de más, vetítést igénylő kulturális eseményeket is befogadna, és nagy hangsúlyt fektetne különböző oktatási projektekre is.Kapcsolódó