Folytatja nemzetközi fesztiválkörútját Horváth Lili új filmje


Velence és Torontó után három további fesztiválra kapott meghívást a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A filmet szeptember 24-étől vetítik a magyarországi mozik, és az év végén mutatják be Romániában.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre folytatja világ körüli útját. Októberi állomásai: Ázsia egyik legnagyobb presztízzsel bíró filmfesztiválja, a Puszani Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 21–30.), az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 9–18.), az Egyesült Államok legpatinásabb filmfesztiválja, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 14–25.), valamint a Zürichi Filmfesztivál (2020. szeptember 24 – október 4.), az Antalya Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 3–10.) és a Haifa Nemzetközi Filmfesztivál (2020. október 3–10.).

Horváth Lili új drámájában valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében. Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

„A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre igazi mozifilm, de nem a blockbusteri értelemben: Horvát Lili sokfilmes rendezőket megszégyenítő magabiztossággal használja a filmnyelvet arra, hogy első pillanattól kezdve magával rántsa a nézőt a fantáziavilágába, amiben kifejezetten jó érzés elmerülni” – írta róla kollégánk szeptemberben. (Teljes kritika itt.)

Az alkotást a nemzetközi sajtó is pozitívan fogadta. A Rolling Stone magazin a Torontóban látott tíz legjobb film közé sorolta – a lap szerzője egyszerre tartja pszichológiai thrillernek és egy idegösszeomlás szélén álló nő karaktertanulmányának, kiemelve Stork Natasa ezerszínű játékát. A Variety szerint a nagyszerű film finom noir-beütéssel rendelkezik: bizonytalan megérzések, önbecsapások és a szerelmi megszállottság egyesül Maly Róbert operatőr mellbevágó, 35 mm-es nyersanyagra forgatott képein. A The New York Times szerzői csak hét alkotást emeltek ki a Torontói Filmfesztivál idei filmjei közül – őket is magával ragadta a Felkészülés… titokzatos világa.

A filmet szeptember 24-étől vetítik a magyarországi mozik, és az év végén mutatják be Romániában, itteni forgalmazója a Filmtett Egyesület.Kapcsolódó