Forog A besúgó


A besúgó című magyar tévésorozat az HBO gyártásában készül, főszereplője egy húszéves srác, aki a 80-as évek derekán válik az Állambiztonság besúgójává.

A Társas játék, a Terápia és az Aranyélet után ez az HBO első, teljesen magyar fejlesztésű sorozata.

A történet 1985-ben, a kommunista Magyarországon, a politikai változások küszöbén játszódik, főszereplője, Geri Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen. A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatására. Geri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre. Miközben Száva azt kutatja, ki a besúgó a csoportban, Geri minden nap kihívással küzd: hogyan cselezze ki az Állambiztonságot és tartsa meg új barátait? Az idő szorít, a végső összecsapás előtt döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.

A sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, de Mátyássy Áron és Miklauzic Bence is beszáll néhány rész rendezésébe. A főbb szerepeket Váradi Gergely, Patkós Márton (Napszállta, Kincsem), Szász Júlia (Seveled, Bátrak földje), Szőke Abigél és Thuróczy Szabolcs alakítja. Az HBO producerei Závorszky Anna és Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória felel. A vezető operatőr Szatmári Péter, a díszlettervező Láng Imola.Kapcsolódó