Forog Szabó Mátyás első nagyjátékfilmje


A Vándorló levelek egy gyermekmentéssel foglalkozó, huszonéves srác sci-fi-elemekkel dúsított, hamisítatlan kelet-európai közegben játszódó története: ha behunyja a szemét, képes az elveszett gyerekek szemével látni.

A három éve érlelődő filmterv a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában nyerte el végleges formáját, és idén januárban a filmintézet 67 millió forinttal támogatta a gyártást is. Bár a koronavírus-járvány megnehezítette az előkészületeket, március 17-én elindulhatott a 25 napos tervezett, budapesti helyszíneken és stúdióban zajló forgatás. A felvételekre a legszigorúbb biztonsági előírások betartásával – egészségügyi óvintézkedésekkel, távolságtartással, maszkviseléssel, folyamatos teszteléssel – kerül sor.

„Az elsőrangú szereplőgárda kiválasztása mellett a rendező kiemelt figyelmet fordított a film egyedi látványvilágának a megteremtésére is. Szeretné ugyanis a nézőket kimozdítani a szerelmes filmekhez fűződő megszokásaikból, és merészen mást akar mutatni nekik annál, mint ami a műfaji keretekből fakad” – áll a produkció közleményében.

A film hivatalos szinopszisa: Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké…

Szabó Mátyás 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Határ című vizsgafilmjével Karlovy Varyban debütált, legutóbb pedig a 90-es években tomboló ufóláz közepette egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel a Jövetel című kisfilmjében.

A Vándorló levelek forgatókönyvét Szabó Mátyás, Mikó Csaba és Barcsai Bálint írta. A film operatőre M. Deák Kristóf (FOMO – Megosztod, és uralkodsz) felel, látványtervezője Töröcsik Ambrus (Senki szigete), jelmeztervezője Kasza Emese (Mei Kawai, ReCirquel), zenei világát Keresztes Gábor (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre) fogja megteremteni. A film vezető producere Iványi Petra (FOMO – Megosztod, és uralkodsz).

A pályakezdő rendező első nagyjátékfilmjének premierje 2022-ben lesz.Kapcsolódó