Francia–belga film nyerte idén az Arany Pálmát


„Különleges fesztivál volt. Annak is kellett lennie, és egész biztosan beváltotta, amit ígért. 12 napon át, a 74. Cannes-i Fesztivál azt ünnepelte, hogy újra egymásra találtunk a mozival, nagyszabású nemzetközi esemény volt, tele felfedezéssel, találkozásokkal és megosztott élményekkel” – zárja az idei kiadást honlapján a Cannes-i Fesztivál. Az Arany Pálmát pedig Julia Ducournau filmje, a Titane kapta meg a ma esti zárógálán.

A zsűrielnök Spike Lee elszólta magát, és a többi díj előtt hirdette ki ma este a Cannes-i Fesztivál nagydíját: a legjobb versenyfilmnek járó Arany Pálmát a francia Julia Ducournau 108 perces, francia–belga koprodukcióban készült thrillerje kapta. A sztori portré egy sorozatgyilkosról, aki a nemét és egész kilétét álcázva egy tűzoltó rég elveszett fiaként tér vissza. Ez rendezője első nagyjátékfilmje, a 2016-ban bemutatott debütfilmje, a Grave óta, amellyel elnyerte a cannes-i filmkritikusi zsűri díját, és Ducournau a második nő a fesztivál történetében, aki elnyeri ezt a díjat.

A zsűri nagydíját idén megosztották: Aszgar Farhadi legújabb filmje, a Ghahreman (A Hero) és Juho Kuosmanen Hyti N°6 (Compartment N°6) című filmje vitte el. Leos Carax rendezői díjat nyert az Annette című zenés párkapcsolati drámával, amelynek főszerepeit Adam Driver és Marion Cotillard alakította. A japán Ryûsuke Hamaguchi, a Drive My Car (Doraibu mai kâ, r. Haruki Murakami) című, 3 órás filmdráma alkotója elvitte a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a zsűri különdíjait pedig Nadav Lapid (Ahed’s Knee) és Apichatpong Weerasethakul (Memoria) kapta.

A hivatalos versenyprogram zsűrijét idén a francia–szenegáli színésznő és rendező Mati Diop, az amerikai Maggie Gyllenhaal, az osztrák filmrendező Jessica Hausner, Mélanie Laurent francia színésznő, Kleber Mendonça Filho brazil rendező, Tahar Rahim francia színész, Song Kang-ho dél-koreai színész és Mylene Farmer, a legendás francia énekesnő alkotta.

A gálaest előtt az Un Certain Regard zsűrije is díjakat osztott. Az Andrea Arnold vezette ítészek Kira Kovalenko Unclanching the Fists (Razzhimaja kulaki) című orosz filmjét találták a mezőny legjobbjának; a történet egy észak-oszétiai kisvárosban játszódik, ahol a fiatal Ada próbál meg kitörni szerető családja terhes kötelékeiből. A zsűri díját a Grosse Freiheit (Great Freedom, r. Sebastian Meise) nyerte el – a történet a világháborúk utáni Németországban játszódik, ahol újra és újra börtönbe vetik a főszereplő Hanst, amiért homoszexuális.

A Cinéfondation zsűrije július 15-én díjazott: a kedvencük a Théo Degen rendezte L’enfant salamandre (The Salamander Child) című, 26 perces belga filmdráma volt. A harmadik díjat – megosztva – a román Carina-Gabriela Dașoveanu Prin oraș circulă scurte povești de dragoste (Love Stories On The Move), valamint a brazil Rodrigo Ribeyro Cantareira című alkotása kapta.

Jodie Foster amerikai színésznő életműdíjat kapott még a fesztivál május 6-i nyitóünnepségén, Marco Bellocchio olasz színészt pedig ma este tüntették ki ugyanazzal a díjjal, amelyet ezúttal Paolo Sorrentino adott át.

A fesztivál összes díja áttekinthető a rendezvény honlapján.
Kapcsolódó