Francia film kapta a 26. palicsi filmfesztivál fődíját


Július 20. és 26. között szervezték meg a szerbiai Palicson az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját, amelyen Bergendy Péter Trezor című filmje is indult a fődíjért. A zsűri végül a francia Les Misérables (r.: Ladj Ly) című alkotásnak ítélte az Arany Torony-díjat.

A 26. palicsi filmfesztivál programján több mint 130 film szerepelt 15 szekcióba szervezve. A 12 filmből álló fő versenyprogramot öttagú zsűri értékelte, elnöke Tom Burke színész, további tagjai Aleš Pavlin producer, Béres Márta színész, és Syllas Tzoumerkas, valamint Lawrence Tooley rendezők voltak.

A legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat a „műfaji narratíva és az elnyomottakat érintő ügyek élénk feltérképezésének sikeres ötvözéséért” kapta Ladj Ly filmje, amely a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját is megkapta a fesztiválon.

A legjobb rendezőnek járó Palicsi Torony-díjat Juris Kursietis kapta, az Oleg című lett-belga-francia koprodukcióért, amely a zsűri szerint „mesterien szövi egybe a brutalitást az emberivel, a profánt a szenttel, a sivárt a különös szépséggel, hogy pontos és zsigeri portrét rajzoljon a jelenkorról”.

A zsűri két különdíjat is odaítélt Yaron Shani rendezőnek és Eran Naim színésznek az Eynayim Sheli (Chained) című filmért, valamint Ana Maria Rossinak Ajvar című első nagyjátékfilmjéért.

A nemzetközi kritikuszsűri (Vesna Perić, Nick Pinkerton és Kieron Corless) a grúz Misho Antadze rendezői debütjét, a The Harvest című dokumentumfilmet tartotta a Párhuzamok és találkozások válogatás legjobb filmjének, és különdíjat adott Martina Apostolovának az Irina (r.: Nadejda Koseva) című film főszerepéért.

(Cineuropa)Kapcsolódó